Tilltopps.com - Svensk version
Besökare: 3452495
Sidan med allt inom fjällvandring i Norge och SverigeSöndag 15 September 2024
 STARTSIDA
 OM OSS
 KONTAKTA OSS
 UTRUSTNING
 MAT
 TESTER
 TIPS & TRICKS
 RESEBERÄTTELSER
 JOTUNHEIMEN
 GLACIÄRTEKNIK
 FÖRSTA HJÄLPEN
 REPORTAGE
 TOPP 10
 VYKORT
 GÄSTBOK
 LÄNKAR
 FRÅGOR & SVAR
 NYHETER
 TEKNISK INFO
 INNEHÅLL
 HJÄLP
Engelsk/English version
TEKNISK INFO
Allmänt

På denna sida kan du läsa lite mer om hur vi gjort hemsidan, vilken utrustning vi använt, tips och tricks mm.

Detta krävs för att du skall kunna se sidorna riktigt

Sidorna är optimerade för Internet Explorer 4.0 eller senare. Om du använder Netscape så bör den vara nyare än version 4.5. Då de flesta använder Explorer så har vi lagt ned mest arbete på att sidorna skall se så bra ut som möjligt för dessa användare.

Om du inte uppfyller kraven ovan så kan en ny webläsare för övrigt tankas hem antingen från Microsoft eller Netscape.

Slutligen är sidorna optimerade för upplösningen 1024x768 eller mer.

Så här har vi byggt sidorna

Sidorna använder inte frames eller avancerade funktioner (t ex Java-script) vilket gör att de flesta webläsare borde kunna läsa sidorna utan problem. Många undrar kanske varför vi inte använder frames, vilket skulle förenkla utvecklingen av hemsidan, men orsaken är att många användare sparar undersidor som favorit istället för själva huvudsidan. Om vi då vill göra om sidan så kommer inte sidan att finnas längre och de får ett meddelande (Error 404). En annan orsak är att om man bara hämtar upp undersidan så kommer inte menyn att visas då denna ofta ligger placerad i en annan frame.

Vi har istället valt en annan lösning. Genom att bara utnyttja en fil och ladda övriga sidor därifrån så går vi runt hela problemet med nackdelarna för frames. Detta innebär att endast indexsidan kan sparas som favorit och eftersom den alltid finns så kommer favoriten som sparats, alltid fungera.

Alla våra sidor är skrivna i PHP (fungerar ungefär som ASP). Många av sidorna ligger dessutom sparade i en databas för att man enkelt skall kunna skapa nya sidor genom att hämta olika information från databasen. Exempel på sidor som utnyttjar databaserna kan nämnas reseberättelserna (både bilder och texter) , Jotunheimguiden, vykort och gästbok.

Vi har valt att satsa på ett klassiskt navigeringssystem placerad till vänster på sidan. Samma meny finns också sist på varje sida vilket innebär att om sidan är lång så behöver man inte scrolla sig upp igen för att komma åt menyn. Dessutom finns knappar sist på varje sida för att gå tillbaka till föregående sida, hoppa tillbaka till början på sidan samt utskriftsvänlig sida. Denna knapp öppnar ett nytt fönster med en sida lämplig för utskrift. Alla menyer etc är borttagna här för att säkerhetsställa att sidan skrivs ut riktigt.

Många tekniskt avancerade lösningar har använts för att skapa en interaktiv sida som kan roa användaren. Från varje reseberättelse finns knappar för att enkelt få information om just den vandringsled som beskrivs i berättelsen. Varje bild som finns i berättelsen kan förstoras. Samtidigt registreras detta i en databas som ligger till underlag för topplistan som kan fås sammanlagt eller per resa. Varje bild (över 1000 st!) kan dessutom skickas som vykort till vänner och bekanta. Kanske ser ni någon plats som ni också besökt. Skicka då ett kort till vandringskollegerna och återupplev gamla minnen!

Så här har vi gjort alla bilderna

De flesta bilderna är tagna med en Nikon F50 med ett 35/80 objektiv. En mycket lättanvänd kamera där det även finns möjligheter att personligen påverka bilden. Oftast har vi dock kört med de olika program som finns i kameran, och då speciellt med auto och landskap.

Alla bilder är scannade med en Agfa Snapscan 1212u. För att få en bra bildkvalitet så är bilderna scannade med 200% vilket gör att originalbilderna är 1757x1183 punkter stora i originalutförande.

Därefter är alla bilderna förminskade i Photoshop 5.0 till 500x337 punkter. Detta görs enkelt genom att man skapar ett macro som körs på varje bild. Det hela går att automatisera vilket gör att det endast tar några minuter att skapa alla bilderna till hemsidan.

Slutligen har alla thumbnails skapats ungefär på samma sätt men då i storleken 100x67 punkter. För att få ner filstorleken ytterligare har alla bilderna även körts ett varv via Paint Shop Pro där bilden endast tagits upp och därefter sparats ned. Allt för att filen skall bli så liten som möjligt.

Vissa bilder är även tagna med en modern digitalkamera av märket Sony DKC-ID1. Här rör det sig dock om bilder för beskrivningar etc. Denna kamera är utrustad med ett minneskort av typen PCMCIA vilket gör att det är mycket enkelt att lyfta över bilderna från kameran till datorn. Det är bara att stoppa in kortet i datorn och vips så får man en extra drive! Eftersom korten dessutom ligger i JPG-format så behövs ingen konvertering utan bilderna kan användas direkt. Kortet rymmer dessutom 42 bilder eller 168 bilder med lite sämre kvalitet. Bilderna på glaciärsidan (t ex utrustning) är t ex tagna med digitalkameran.

Vi har dessutom nyligen införskaffat en Fujifilm FinePix 4700 digitalkamera som förutom stillbilder i upplösningen upp till 2400x1800 även kan spara rörliga bilder! Denna kamera använder USB för att förflytta bilder mm från kameran till datorn. Räkna med att ni får se betydligt mer bilder framöver då vi nu slipper framkallningar etc!

Övriga bilder och illustrationer är gjorda med olika ritprogram och då främst Photoshop, Paint Shop Pro samt Adobe Illustrator.

Slutord

Om du har frågor rörande tekniska lösningar, bilder etc så kan du alltid prova att maila oss. Förhoppningsvis kan vi komma med ett svar. Maila i så fall till Bert Lachner, ansvarig för de tekniska lösningarna på hemsidan.

Speciellt tack till:

Jan "Janneman" Laustsen för all hjälp med vår Linux maskin. Utan honom skulle denna sida aldrig blivit så bra som den nu blev.



Föregående sidaTill början av sidanUtskriftsvänlig sida
Startsida | Om oss | Kontakta oss | Utrustning | Mat | Tester | Tips & tricks | Reseberättelser
Jotunheimen | Glaciärteknik | Första hjälpen | Reportage | Topp 10 | Vykort | Gästbok
Länkar | Frågor & svar | Nyheter | Teknisk info | Innehåll | Hjälp

Copyright © 2001 - www.tilltopps.com. Alla rättigheter reserverade.